Enkel, god och nyttig fikonmarmelad som du kan äta med gott samvete då den är helt utan socker och andra onödiga tillsatser.
Det här behöver du för att göra en sats på ca. 450g.
250g torkade fikon (gärna eko)
vatten
potatismjöl
stevia
vaniljpulver
Börja med att skära fikonen i mindre bitar, skär bort "stjälken" och kolla ordentligt att alla fikon ser fräscha ut. Lägg i en lite skål med ljummet vatten under natten, vattnet ska precis täcka fikonen.
Koka upp fikonen, tillsätt 1,5 msk stevia och 1 krm vaniljpulver.
Jag är inte så förtjust i jättesöta marmelader så jag tycker detta är lagom mängd sött, men smaka av och tillsätt ev lite mer stevia om du vill ha det sötare.
Låt svalna lite och mixa till en jämn smet, om du gillar att ha bitar i kan du hoppa över detta steg.
Blanda ca 1 msk potatismjöl med lite kallt vatten, lägg tillbaka smeten i kastrull och låt allt koka upp, ta av direkt och låt svalna. Nu är marmeladen färdig och redo att avnjutas.
När marmeladen svalnat försvara du den bäst i en tätslutnade burk som du förvara i kylen, superviktigt att du tar marmeladen med rena skedar då den lätt möglar om annat kommer i eftersom den är helt utan tillsatser som konserveringsmedel etc.
Tips!
Om du ska ge bort kan du lägga i mindre glasburk och sätta på en egen etikett, tänk på att den inte håller lika länge som färdigköpt bara. Fina glasburkar som denna hittar du på Lagerhaus, Åhlens och Ikea till bra pris, se till att "gummiringen" följer med bara så den blir ordentligt tätslutande.
Tips!
Om du ska ge bort kan du lägga i mindre glasburk och sätta på en egen etikett, tänk på att den inte håller lika länge som färdigköpt bara. Fina glasburkar som denna hittar du på Lagerhaus, Åhlens och Ikea till bra pris, se till att "gummiringen" följer med bara så den blir ordentligt tätslutande.
Serveringsförslag,
frökex med mjuk getost, avsluta med fikon-marmeladen som du kan äta med extra Gott samvete ;-)
frökex med mjuk getost, avsluta med fikon-marmeladen som du kan äta med extra Gott samvete ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar