jag hade köpt hemma massa KRAV-päron som började bli lite bruna och varit sugen på smulpaj i typ ett halvår men inte orkat testa något av alla recept som finns. Men häromdagen tog pajsuget över och jag ville ta vara på alla fina päron. Som tur vad blev resultat lyckat och ni kan ta del av receptet nedan ;-)
Jag började med att kolla vad jag hade för ingredienser hemma och hade inte tillräckligt mycket av något för att kunna göra något av recepten jag hittade på nätet och vägrar gå och köpa ett helt paket smör eller massa socker så jag gjorde lite skåprens och fick ihop den godaste smulpaj jag ätit sen jag blev glutenintolerant.
Du behöver följande,
ca 30g mandelmassa (jag hade från märket Odense kvar från när jag gjorde julgodis)
2 msk ren havregryn
1 msk mandelmjöl
1 mak rismjöl
1 msk kokosolja
ca 25 g laktosfritt/mjölkfritt smör ( om du inte har kokosolja hemma kan du ta ca 40g smör istället)
riven kokos
vit choklad
frukt eller bär, jag använde mig av päron, det gick åt 4 st i detta recept.
Börja med att sätta ungen på 175 grader.
Tvätta av päronen och skiva i lagom tjocka skivor, (jag tog bort lite av skalen som var lite bruna men skulle ändå ha skalat av hälften av skalen om dom var fina då jag inte gillar för mycket skal i fruktpaj) och lägg skivorna i en smörad ungsfastform, strö över kanel och kardemumma.
Här kan du använda äpplen, rabarber eller bär istället, ta det du har hemma.
Ta fram en liten skål och riv i mandelmassa,
Ha i havregryn, rismjöl, mandelmjöl, riven kokos, kokosolja, kylskåpskallt smör, knåda ihop med händerna.
Smula över degen över päronen och hyvla över lite vit choklad.
Ställ in i ugnen 10-15 min, ta ut formen ur ugnen när den börjar få färg.
Höj värmen på ugnen till 190 grader.
Strö över mandelspån och ringla över flytande honung
Sätt in i ugnen på 190 grader, när den börjar få färg är den klar.
Servera direkt med lite vaniljvisp eller glass.
Smulpaj m Oatlys mjölkfria vaniljsås.
Smulpaj m Åhus laktosfria vaniljglass.
TIPS!
Det finns goda alternativ på både vaniljsås och vaniljglass till dig som är laktos- eller mjölkallergiker alt vegan. Nedan ser du mina favoriter, laktosfri vaniljglass från Åhus, laktosfri vaniljsås från Valio.
Vill du ha helt mjölkfritt eller är vegan tycker jag Tofuline har godaste vaniljglassen och Oatly godaste vaniljvispen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar