Fröknäcke/kex m getost och fikonmarmelad. MUMS!!!
Men det tar nästan 3 timmar i ugnen så se till att göra dom lite innan du blir sugen eller varför inte samtidigt som middagen så har du gott tilltugg till kvällsfikat och frukost.
1 dl Solrosfrön
0,5 dl Pumpafrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
0,5 dl Kokosolja
2,5 dl Kokande vatten
1 tsk Havssalt/flingsalt
Lägg bakpapper på en plåt. och sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser inkl salt i en bunke, ta fram en slickepott.
Smält kokosfettet i en liten kastrull och tillsätt vattnet, låt koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen och rör om ordentligt, du kommer snart märka att fröblandningen börjar bli klibbig och vätskan ser ut som klister.
Häll då snabbt ut allt på den bakpapper-klädda plåten och tryck ut med hjälp av slickepotten till det blir ett jämt och tunt lager över hela plåten.
Sätt in plåten i ugnen och grädda på 150 grader i 45 minuter.
Efter 45 minuter tar du ut plåten ut ugnen och skär i lagom stora bitar med en kniv.
Sänk värmen på ugnen till 80 grader och ställ in plåten igen, nu ska "kakan" torka och det brukar ta nästan 2 timmar. Känn efter 1,5 timme, knäcket ska bli hårt inte segt så håll koll. Tiden beror lite på ugnen och dessa tider funkade perfekt i en varmluftsugn.
Du förvarar knäcket/kexen bäst i en tätslutande burk så håller det sig krispigt och gott.
SERVERINGSFÖRSLAG,
Chèvre m avokad och tomat.
Ägg m keso och örtsalt.
TILLÄGG!
Det är många som reagerat på att kokosolja är dyrt samt ger lite kokossmak som inte alla är lika förtjusta i.
Jag har därför under veckan testat att göra exakt samma recept som ovan fast med raps eller olivolja istället för kokosoljan och det FUNKAR!!
Men det tar länge tid att torka så bäst är om ni gör allt på kvällen och låter knäcket/kexen stå och torka på gallen under natten, förvara sedan i en lufttät burk så håller dom sig goda.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar