Ibland brukar äpplen bli lite mjuka innan jag hunnit äta dom och jag vill inte kasta mat så då kom jag på detta enkla recept.
Skala och skär äpplen i bitar, minst 4 äpplen för att det ska bli lite mos sen ;-)
Färger spelar ingen roll men skär bort allt som ev är brunt. (Blir så trist färg annars)
Koka upp vatten i en djup kastrull alt vattenkokare, lägg i några bitar färsk ingefära, strö över ca 2 krm kanel och äkta vaniljpulver (OBS! Inte vaniljsocker utan helst ekologisk vanilj) bra om vattnet är iaf 3-4cm från botten.
Lägg på en sil alt durkslag i metall. Lägg i alla äppelbitar i durkslaget och lägg på locket. Tanken är att du ska ångkoka äpplena så dom inte suger åt sig massa vatten men ändå får god smak. Låt ångkoka till äpplena börjar bli lite transparenta.
Ta av äpplena och vattnet. Låt svalna.
Mixa alla äpplen i en mixer och tillsätt kanel, vanilj och ev honung efter smak, färsk ingefära är också supergott i.
Förvara i en tätslutande burk i kylskåp, håller sig ca 3 dagar (om det inte hinner ta slut innan;-) Supergott att ha som kräm m mjölk, en stor klick i naturell yoghurt eller varför inte till vaniljglass som efterrätt. (God om den är lite ljummen till glassen.) Själv brukar jag klicka upp en stor sked i botten på ett lite glas, sen Laktosfri naturell yoghurt (gärna turkisk) lite extra flytande honung, mandelspån och lite kanel på toppen. Passar alla åldrar och perfekt till mellis eller som nyttig efterrätt...
Vattnet blir en supergod äppeldricka, drick den direkt varm eller spara i en flaska i kylen.
Hoppas ni gillar och ge gärna feedback på receptet om ni testar...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar